Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren. Lees meer
Van stagiair naar projectleider
Rob Scholten en Chiel Hamse zijn inmiddels vertrouwde gezichten binnen TWW. Deze tukkers hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan. En één ding hebben ze gemeen: ze kwamen erachter wat écht bij hen past door simpelweg te doen. Tijd voor een aantal vragen.


Neem ons mee naar het begin, hoe zijn jullie begonnen in de wegenbouw?
Rob: “Ik wist dat ik iets technisch wilde doen. Maar wat precies? Geen idee. Na de middelbare school koos ik voor de opleiding Civiele Techniek. In 2003 liep ik stage bij TWW. Hier werkte ik honderd dagen buiten mee. Van het werken op de asfaltspreidmachine en de wals tot het aanleggen van riool en straatwerk. Hierdoor heb ik de wegenbouw echt leren kennen. Nog voor ik was afgestudeerd, belde hij me op: ‘Ben je al klaar met school? En wanneer kun je bij ons aan de slag?’ In 2005 begon ik als werkvoorbereider bij TWW.”
20 jaar geleden leerde ik het vak van de ‘oude generatie’ collega's. Naast degene die met pensioen zijn gegaan, zijn de meesten er nog steeds. Hun kennis is goud waard.
Chiel: “Al vroeg wist ik dat ik liever met de praktijk bezig was dan met theoretische studies, dus koos ik voor de opleiding hbo Bouwkunde. In 2012 studeerde ik af en was er door de bouwcrisis weinig werk in de sector. Daarom volgde ik de eenjarige studie Commercieel Technische Bedrijfskunde (BK5). Mijn bedrijfskundig afstudeeronderzoek deed ik voor TWW. Zo maakte ik kennis met de wegenbouw. Na mijn studie kon ik hier meteen aan de slag als werkvoorbereider.”
Hoe maakten jullie de stap van werkvoorbereider naar projectleider?
Rob: “Na drie jaar mocht ik, naast de werkvoorbereiding, ook meelopen als uitvoerder voor de provincie Overijssel. Vanaf 2010 nam ik steeds meer projectleiding op me. In 2012 maakte ik volledig de overstap naar projectleider en werkte aan provinciewerken. Sinds 2020 richt ik me op gemeentewerken. Die afwisseling in projecten, opdrachtgevers en werkwijzen maakt het werk uitdagend. Je weet nooit wat je tegenkomt. En dat maakt het interessant.’’
Chiel: ‘’Na een aantal jaar in de werkvoorbereiding groeide bij mij de behoefte om meer invloed te hebben op het verloop van projecten. Zowel in de voorbereiding, aansturing als uitvoering. Ik ging aan de slag als uitvoerder. Na twee jaar kreeg ik de kans om provinciale asfaltwerken te begeleiden als projectleider. Die kans heb ik met beide handen aangenomen. En daar heb ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad. Deze functie paste nog beter bij mijn interesses van kwaliteiten. Door te doen ben ik erachter gekomen wat ik wilde. Dat weet je niet na 1 jaar al. Dat heeft tijd nodig. En die tijd kreeg ik bij TWW.’’
Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien bij TWW?
Wat TWW volgens beide mannen uniek maakt, is de ruimte die je krijgt om jezelf te ontwikkelen.
Rob: “TWW is enorm gegroeid, maar de kansen om jezelf te ontwikkelen zijn gebleven. Je hoeft niet direct na school te weten wat je wilt. Door te doen ontdek je vanzelf wat bij je past. Of je nu werkvoorbereider, stratenmaker, maatvoerder of asfaltlaborant wilt worden. Er is bij TWW en onze zusterbedrijven veel kennis in huis en er is volop ruimte voor scholing. Veel mensen denken vaak dat je na je studie direct projectleider moet worden. Maar zo werkt dat niet. Je moet eerst snappen wat er buiten gebeurt. Dat leer je door ervaring op te doen. Dat kost tijd, maar dan weet je wél echt waar je het over hebt.”
Chiel: “Daarom laten we jonge uitvoerders bijvoorbeeld altijd meelopen met ervaren collega’s. Ze krijgen hun eigen projecten en verantwoordelijkheden, maar als er een keer wat fout gaat hebben altijd rugdekking. Vallen en opstaan. Zo leer je het vak het beste.”
Waar zien jullie jezelf over 10 jaar als projectleider?
Chiel: ‘’Kunstmatige intelligentie gaat veel veranderen. Vooral in processen als calculatie en voorbereiding gaat repeterend werk meer geautomatieerd worden. Maar samenwerken met mensen blijft mensenwerk. Ik blijf mezelf ontwikkelen door ook betrokken te zijn bij de cultuurtechnische werken van Negam. Dit zijn totaal andere projecten, met een andere dynamiek en focus. Geen asfalt, maar werken met flora en fauna, met andere opdrachtgevers en belangen. Dat verbreedt mijn kennis en geeft me nieuwe inzichten in hoe je projecten op een andere manier aanvliegt.''
Rob: “Goede vraag. Daar heb ik eigenlijk geen antwoord op. De uitdaging zit straks vooral in het vinden van mensen die het werk buiten willen maken. Iedereen wil digitaal, maar de aanstroom vakmensen moet ook blijven bestaan.”
Wat is jullie tip voor toekomstige wegenbouwers?
Daar zijn deze tukkers het snel over eens. Met een lach op hun gezicht zeggen ze: ‘’Loop stage, kijk rond, probeer dingen uit en stel veel vragen. Door ervaring op te doen ontdek je vanzelf wat bij je past. Of je nu stratenmaker, kraanmachinist, calculator of projectleider wil worden. Doe vooral wat je leuk vindt. Dat doen wij ook!’’
Het mooiste aan ons werk? Samen mooie projecten maken. En trots terug terugkijken op het resultaat.
Rob & Chiel
Hé, jij!
Heb je nu ook een glimlach op je gezicht? En denk je: werken bij TWW, dat lijkt me wel wat! Bel eens met Rob of Chiel. Studeer je geen civiele techniek? Of werk je in een andere sector? Geen probleem! Wij zoeken samen naar een passende rol voor jou binnen ons bedrijf.